Ondersteunde projecten

Het VeenendaalFonds heeft diverse Veenendaalse initiatieven ondersteund. We steunen concrete en afgebakende projecten die zijn opgezet door stichtingen, verenigingen of groepjes inwoners uit Veenendaal, die voldoen aan de voorwaarden. De projecten richten zich op de inwoners van Veenendaal en hebben geen winstoogmerk.

Hieronder hebben we een selectie gemaakt van projecten die we de afgelopen jaren hebben ondersteund.


Het VeenendaalFonds steunt projecten in de volgende categorieën:Classroom icon

Educatie

Community Icon

Participatie

Bankrupt Icon

Armoede

Triathlon Icon

Sport

Children Icon

Jongeren

Elderly People Icon

Ouderen

Neighbor

Buurtverbinding

Refugees Icon

Vluchtelingen/integratie

Loneliness Icon

Eenzaamheid

Coronahulp

Arts and Culture Icon

Kunst en cultuur

Park Klassiek

Dankzij een bijdrage van het VeenendaalFonds is 'Die Winterreise’ van Schubert ten gehore gebracht voor ruim 200 Veenendalers. Door Veenendaalse musici te laten optreden in een prachtige ambiance kon er genoten worden van mooie toegankelijke klassieke muziek en kennisgemaakt worden met het schitterende Gedenkpark.

Arts and Culture Icon
Classroom icon
Loneliness Icon
Bankrupt Icon

Moestuin Deelkruid

Drie jaar geleden ontstond het idee om in een moestuinproject activiteiten op te zetten om het individualisme en de eenzaamheid van bewoners te doorbreken en samen één te zijn in een relatief jonge wijk. Het VeenendaalFonds heeft bijgedragen om Moestuin Deelkruid als ontmoetingsplek met activiteiten te kunnen openen.

Neighbor
Loneliness Icon
Community Icon
Classroom icon

Participatiekoor Veenendaal

Het VeenendaalFonds heeft financieel bijgedragen om het Participatiekoor Veenendaal op te richten. Het participatiekoor bestaat uit leden met dementie en leden die mantelzanger zijn. De mantelzangers ondersteunen de koorleden met dementie bij het zingen van popmuziek.

Community Icon
Arts and Culture Icon
Elderly People Icon
Classroom icon

Zomerprogramma

Netwerk voor Jou

In de zomervakantie biedt Netwerk voor Jou 6 weken lang een programma aan voor en door jongeren in Veenendaal. 3 keer per week organiseren ze, samen met een groepje jongeren, een activiteit voor jongeren in de leeftijd van 13-29 jaar. Op deze manier bieden ze de jongeren een plek om de zomervakantie door te brengen met leeftijdsgenoten, nieuwe vrienden te maken, leuke dingen te doen die anders wellicht (financieel) niet haalbaar zijn en nieuwe of andere skills van zichzelf te ontdekken.

Ze bestrijden eenzaamheid en armoede die zeker in de zomervakantie voelbaar is voor jongeren.

Children Icon
Community Icon
Loneliness Icon
Bankrupt Icon

Vuurvlinder

van Wol

Eric Reede en het Stadsmuseum Veenendaal zijn een samenwerking aangegaan voor de Kunstroute in Veenendaal. Ze hebben een 3D Community Art Project opgezet. Een kunstwerk dat voor verbinding zorgt met en tussen Veenendalers en dat een link heeft met de historie van Veenendaal door het gebruik van wol. Er wordt restmaterialen gebruikt voor het kunstwerk wat bijdraagt aan de duurzaamheid en de symboliek: de transformatie van afval naar kunst door liefde en passie. De Vuurvlinder van Wol zal tijdens en na de kunstroute in het Stadsmuseum Veenendaal tentoongesteld worden.

Arts and Culture Icon
Children Icon
Community Icon
Classroom icon

Kerstprojectkoor Kristal

Kristal is een bijzonder koor waar een dochter samen zingt met haar dementerende vader, waaraan opa’s en oma’s samen met kinderen of kleinkinderen meedoen en waar rollators of rolstoelen geen beperking zijn. Iedereen die meedoet, schittert op z’n eigen manier. Alle doelgroepen van Veenendaal kunnen elkaar ontmoeten, samen zingen en mooie sfeervolle kerstconcerten verzorgen.

Deze zijn gratis toegankelijk en iedereen is er welkom. Het publiek is getuige van misschien niet het beste koor van Veenendaal, maar hopelijk wel van het leukste, gezelligste of 'liefste' koor.

Community Icon
Arts and Culture Icon
Elderly People Icon
Loneliness Icon

A Christmas Carol

A Christmas Carol is een samenwerking tussen Rezonanz Young Voices en Stichting Netwerk voor Jou. Een speciaal geschreven kerstmusical is op diverse Veenendaalse woonlocaties uitgevoerd. Geheel in Dickens stijl met internationale bekende kerstliedjes. Zo kunnen de bewoners die niet gemakkelijk culturele activiteiten bezoeken op een laagdrempelige wijze genieten van een mooie voorstelling.

Arts and Culture Icon
Loneliness Icon
Community Icon
Children Icon
Elderly People Icon

Sporten met een beperking in the picture

Veenendaler Anco van den Berg heeft door heel Nederland gereisd om sporters met een beperking op de gevoelige plaat te leggen. Een aantal foto’s uit deze collectie vormen de expositie Sporten met een beperking in the picture. Hierbij is te zien hoeveel plezier mensen met een beperking beleven aan het sporten zelf, aan het samen zijn en samen doen met anderen.

Arts and Culture Icon
Triathlon Icon
Community Icon
Classroom icon

Burendag activiteiten

Ieder jaar wordt in het vierde weekend van september Burendag georganiseerd. Voorgaande jaren was het steeds een groot feest, waar veel buren aan meedoen. Samen ondernemen zij allerlei activiteiten die de buurt leuker maken en hen nader tot elkaar brengen.

Neighbor
Loneliness Icon
Community Icon

Filmavond Vredesweek

Het Vredesinitiatief Veenendaal heeft op de filmavond van de vreseweek een passende film gekozen: Freedom Writers.

In de film zien we het belang om met elkaar in gesprek te komen.

Generatie Vrede verenigt mensen die in actie willen komen voor vrede en in dialoog willen gaan met verschillende generaties, culturen, gender, klasse en huidskleur. We leren over conflict en vrede in heden en verleden: ‘Generatie Vrede’ is aan zet!

Arts and Culture Icon
Refugees Icon
Classroom icon

Donaties voor Veenendaal voor Oekraïne

Kerken en maatschappelijke organisaties zijn bij elkaar gekomen om met elkaar aan de slag te gaan om hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen in Veenendaal.

Donaties voor het platform Veenendaal voor Oekraïne gaan via het VeenendaalFonds. Het VeenendaalFonds beheert de donaties en zorgt dat deze gedoneerde middelen alleen voor dit doel wordt besteed.

Refugees Icon
Community Icon

Zumbalessen in

buurthuis De Driehoek

De Dancing Queens van Buurthuis De Driehoek hebben een dansvoorstelling gegeven in het Spectrum voor ouders en genodigden. De zumbagroep was wat zenuwachtig maar ze hebben de sterren van de hemel gedanst.

Ook werd er een cheque overhandigd van het VeenendaalFonds t.w.v. €1.250,- waardoor de zumbalessen mede mogelijk zijn gemaakt.

Triathlon Icon
Community Icon
Bankrupt Icon
Arts and Culture Icon
Neighbor

Huiskamerproject

Ria van Beek heeft een huiskamerproject opgezet. De bezoekers hebben een totaal verschillende achtergrond, maar wel gemeen dat ze een ziekteverleden hebben of andere redenen om samen te komen in een veilige, vertrouwde, huiselijke omgeving waar niets gek is of vreemd. Ze drinken koffie, praten met elkaar over de zin of onzin van het leven, doen spelletjes, bloemschikken en ze koken ook geregeld samen.

Community Icon
Loneliness Icon
Bankrupt Icon
Arts and Culture Icon

De Fabriek op zondag

Wist jij dat je nu ook op zondag terecht kan in de Cultuurfabriek? Niet alleen in de bibliotheek, maar er zijn ook leuke activiteiten voor jong en oud. Van circa 14.00-16.00 uur kun je hiervoor langskomen in de centrale hal.

Het VeenendaalFonds heeft een financiële bijdrage gegeven om deze activiteiten mede mogelijk te maken.

Community Icon
Loneliness Icon
Bankrupt Icon
Arts and Culture Icon

Summercamp:

Let's make some Noise!

In de laatste week van de zomervakantie genoten 27 kinderen en jongeren van het Summercamp ‘Let’s make some Noise!’ Tijdens het evenement werd er volop gezongen, toneel gespeeld en gefilmd. Dat leidt binnenkort tot de release van drie videoclips, die op diverse media te zien zullen zijn. Het Summercamp is een initiatief om kinderen in deze relatief stille coronatijd de kans te geven samen iets moois te beleven.

Arts and Culture Icon
Children Icon
Loneliness Icon

Initiatieven in Coronatijd

Tijdens de Coronapandemie zien we dat er nieuwe initiatieven worden ondernomen om voor elkaar te zorgen en naar elkaar om te kijken.

We hebben een berengroet gebracht aan 2000 groetende beren voor de Veenendaalse ramen. Blije Groet Veenendaal heeft leuke optredens en attenties verzorgd. Ook hebben we bijgedragen aan Buurtzorg, bloemengroet Marechaussee Hof, de tulpenactie van Netwerk voor Jou samen met stichting Fr&d en BSO/Kwink Veenendaal West.

Veel projecten hebben door de coronamaatregelen een alternatief bedacht. In plaats van een live evenement komen er nu ook digitale activiteiten en optredens.


Loneliness Icon
Community Icon

Oral history project:

Veense verhalen

Onder het kopje ‘Veense verhalen’ voert Museum Veenendaal in samenwerking met Rein Bijkerk, Jaap Pilon, Nadia Aliyat en de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) het eerste ‘oral history’ project binnen Veenendaal uit. Inwoners van Stichts en Gelders Veenendaal uit de tijd van 1960 tot 1990 zijn geïnterviewd. Met deze interviews is niet alleen een levendig beeld vastgelegd over het leven van vroeger, maar ook over de invloed van de fabrieken, tradities en cultuur.

Door de tentoonstelling waaraan Veenendalers hebben bijdragen, een app met een historische wandeling door Veenendaal en met diverse activiteiten waar bewoners bij betrokken zijn, is de verbinding tussen het museum en de inwoners van Veenendaal versterkt


Community Icon
Loneliness Icon
Bankrupt Icon
Arts and Culture Icon

Natuur Werkt!

Werkgroep IVN

IVN Veenendaal-Rhenen voert met een groep werkzoekende jongeren 1 of meer ochtenden in de week natuuronderhoud uit, onder de naam “NatuurWerkt! De achterliggende gedachte was dat actief bezig zijn in de natuur, positief werkt bij een eventuele sollicitatie. Het geeft een plusje op de CV. Bovendien is men bezig in een stress-vrije, gezonde en leerzame omgeving. Inmiddels zijn alle doelgroepen van harte welkom.

Er wordt op 3 ochtenden gewerkt op 2 landgoederen, in de bossen en natuurterreinen in de omgeving van Veenendaal. Er is geen werkdruk. Met elkaar koffiedrinken, gezelligheid, netwerken en communicatie is belangrijker dan veel productiewerk leveren. Daardoor ontstaan er veel onderlinge contacten.

Community Icon
Loneliness Icon
Refugees Icon
Classroom icon

Mantel der Liefde

De interactieve fototentoonstelling Mantel der Liefde van kunstenaar Ilse Wolf is te bekijken in De Cultuurfabriek.

Hoewel er veel mantelzorgers bestaan, is het onderwerp niet altijd even zichtbaar in onze maatschappij.

Mantelzorg staat voor liefde en elkaar helpen. Dit idee komt ook terug in de vorm van de tentoonstelling. Alleen door goed samen te werken, kan je de fototentoonstelling bekijken. Je draait aan een wiel, trekt een lade open of stapelt blokken om een puzzel op te lossen.

Bij de tentoonstelling hoort ook een interactief programma voor het Voortgezet Onderwijs. Daarnaast zal in Museum Veenendaal ook de aansluitende mini-tentoonstelling De Veense Mantel der Liefde te zien zijn.

Arts and Culture Icon
Arts and Culture Icon
Classroom icon
Community Icon
Community Icon

Zing Nederlands met me

‘Zing Nederlands met me‘ is een gezellige activiteit van het Taalhuis. Anderstaligen zingen samen met Nederlandssprekenden allerlei makkelijke Nederlandse liedjes, onder begeleiding van dirigent Miriam Drost en pianist Chris Stellaard.

Dit is niet alleen gezellig, maar ook leerzaam. De liedjes worden aan de hand van lessuggesties voorbereid en behandeld tijdens de taallessen van TopTaal, Vluchtelingenwerk en de Bibliotheek. Zo kunnen anderstaligen Zing Nederlands met me goed gebruiken om hun woordenschat te verhogen. Omdat het plaatsvindt in de Bibliotheek is het toegankelijk voor iedereen en wordt het een ontmoetingsplek voor de Veenendaalse samenleving.


Refugees Icon
Classroom icon
Arts and Culture Icon
Community Icon

Week van de landverhuizers

De Week van de landverhuizers is een feest van verbinding en ontmoeting. Met verschillende kleurrijke, culturele én culinaire activiteiten: muziek, film, kookworkshops, internationale modeshow, dialoog en nog veel meer.

Nadia Aliyat, initiatiefneemster van de Week van de Landverhuizers: “Veenendaal is een veelzijdige en kleurrijke gemeente. Met maar liefst 110 verschillende nationaliteiten is het een plek van veel verschillende mensen en verhalen. Het is de plek waar Gilbert 500 jaar geleden turf liet steken, het is de plek waar in de jaren ’60 gastarbeiders uit allerlei landen in de fabrieken kwamen werken, het is de plek waar mensen worden geboren en de plek waar mensen naartoe verhuizen. Van ver of dichtbij. Mensen zoals jij en ik. Veenendalers. Landverhuizers."

Community Icon
Arts and Culture Icon
Refugees Icon
Classroom icon

Matthäus Passion

in de Basiliek

De Matthäus Passion van J.S. Bach is één van de meesterwerken uit de muziekgeschiedenis. Het vertelt op een indrukwekkende wijze het lijdensevangelie. De Christelijke Oratoriumvereniging Veenendaal wil een indrukwekkende uitvoering van de Matthäus Passion neerzetten in de Basiliek. Ze gaat voor dit speciale concert de samenwerking aan met het Ichtus College. Ruim 400 brugklasleerlingen van het Ichtus College zullen het koor vormen tijdens de uitvoering. Natuurlijk ontbreken de gerenommeerde solisten en het orkest niet. Het wordt een groots spektakel dat voor veel verbinding zorgt.

Arts and Culture Icon
Classroom icon
Children Icon

Stedenband Veenendaal-Olomouc

25 jaar

Zaterdag 14 april 2018 wordt het 25-jarig jubileum van de Stedenband tussen Veenendaal en Olomouc gevierd. Het bestuur van de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc presenteert een bijzonder en feestelijk jubileumprogramma dat voor iedere Veenendaler op diverse locaties gratis toegankelijk is. In aanloop naar het weekend vinden er diverse activiteiten plaats zoals exposities in de Cultuurfabriek en het gemeentehuis. Een delegatie uit Olomouc bezoekt Veenendaal en is aanwezig bij het jubileumweekend.


Refugees Icon
Classroom icon
Arts and Culture Icon
Community Icon

Valentijnsdiner

voor ouderen

Stichting Goed voor Elkaar Veenendaal heeft een Valentijnsdiner voor ouderen georganiseerd. Door een samenwerking met Rotaract, Residence Rhenen en de bijdrage van het VeenendaalFonds hebben 75 ouderen een geweldige en liefdevolle avond uit gehad. De ouderen zijn door vrijwilligers thuis opgehaald. Daarna volgende een vier gangen diner bij Residence Rhenen. Na het diner was er volop ruimte en mogelijkheid om te dansen.

Community Icon
Elderly People Icon
Loneliness Icon

Vrouwenochtenden bij ICF

Smiling group of women enjoying bridal shower

Veenendaal telt meer dan tienduizend inwoners met een niet-Nederlandse achtergrond van ruim 100 verschillende nationaliteiten. Mensen met verschillende nationaliteiten, culturen, talen en religieuze achtergronden bezoeken de activiteiten van ICF. Velen zijn als vluchteling naar Nederland gekomen en kunnen steun gebruiken bij de integratie in hun nieuwe thuisland.

Er zijn landen waar het vrouw-zijn in sommige gevallen anders wordt gewaardeerd en beleefd dan binnen Nederland. Vaak verkeren de vrouwen uit de verschillende landen nog binnen hun eigen taal- en cultuurgroep. ICF gaat 4 keer per jaar vrouwenochtenden organiseren. Zo krijgen deze vrouwen de mogelijkheid tot participatie in concrete activiteiten in de Nederlandse samenleving.

Refugees Icon
Loneliness Icon
Community Icon

(Be)leef de Herdenking

in Veenendaal

De eerste (Be)leef de Herdenking op 4 mei 2017 is georganiseerd door de jongerenorganisatie JouwVeenendaal.

Met dit evenement dragen jongeren in Veenendaal hun steentje bij om de geschiedenis levend te houden. Jongeren werden gekoppeld aan ouderen in Veenendaal om verhalen over de Tweede Wereldoorlog te verzamelden en uit te werken.

Bij de historieloop liepen ruim 150 belangstellenden mee. De route startte bij de Bernard van Kreelpoort. Onderweg werd met foto's en graphity de oorlog verbeeld. Bij 9 fotodoeken werd halt gehouden. Hier werd het verhaal verteld. Zo blijft hetgeen dat is gebeurd in herinnering, vooral ook bij jongeren. De route eindigde bij het Monument Gevallenen. Hier brachten de deelnemers een bloem en een groet bij de herdenking.

Classroom icon
Arts and Culture Icon
Children Icon
Elderly People Icon

Gastgezin voor

een vluchteling

In 2016 is er onder de vlag van Netwerk voor Jou een pilot gestart waarbij statushouders uit Veenendaal gekoppeld worden aan een Veenendaals gezin. Dit is een samenwerking met Vluchtelingenwerk Oost Nederland. Omdat de statushouders niet vanzelf met Nederlanders in contact komen bevordert dit project de integratie. Minimaal één keer in de twee weken ondernemen beide gezinnen gezamenlijk een activiteit. Statushouders komen nu voor het eerst bij Nederlanders binnen, eten met hen samen, vieren samen een verjaardag, gaan samen met de kinderen naar een speeltuin. Kortom, ze komen in aanraking met de Nederlandse

cultuur, krijgen vrienden en burgeren zo beter in in onze samenleving. Prachtig om te zien wat er gebeurt tussen deze gezinnen en wat een begrip er over en weer ontstaat!

Refugees Icon
Classroom icon
Loneliness Icon
Community Icon

VeenendaalFonds


Zuivelstraat 20

3903AE Veenendaal


IBAN: NL56ABNA0411769596


KvK-nummer: 65639553

RSIN: 856199412